Így ne szakíts Valentin napon
A szerelemünnep mint veszélyforrás

A Valentin nap a szerelmesek ünnepe, mégis több tanulmány, köztük a Facebook családi állapotra vonatkozó elemzése kimutatta, hogy a párok az év többi időszakához képest nagyobb valószínűséggel szakítanak Valentin nap előtt vagy után.

valentin_1.jpg

Lássuk az okokat.

Elvárások

Sokak számára a Valentin nap nagy elvárásokkal egyenlő, beleértve az ajándékokat, a különleges vacsorákat és a romantikus helyszíneket. De könnyen eshetünk abba a hibába hogy az irreális remények miatt csalódni fogunk. A túl erős elvárásokkal kapcsolatba érkező párok nagyobb valószínűséggel szembesülnek a későbbi csalódással és a kapcsolati diszfunkcióval, mint azok párok, akik reálisabb elvárásokkal vágnak neki egy új kapcsolatnak

Összehasonlítás

A Valentin nap megünneplésénél is beleeshetünk az összehasonlítgatás hibájába. Könnyen azon kapjuk magunkat, hogy a várva várt romantikus vacsorán is mások megosztott fotóit nézegetjük a közösségi médiában, elégedetlenkedve, irigykedve, frusztráltan. Ahelyett, hogy annak örülnénk, amink van: a párunknak és az együtt töltött időnek.

Nyomatékosítás

A már megkérdőjeleződött kapcsolatok esetében a Valentin nap kiemelheti és nyomatékosíthatja a meglévő problémákat.  A Valentin nap „tökéletes” kapcsolatra vonatkozó elvárásai is nehezítő tényezők lehetnek, amelyek csak fokozzák a szakításirányába mutató nyomást egy már nem működőképes kapcsolatban.

Ahelyett, hogy csak február 14-én ünnepeljük a kapcsolatunkat, megtehetjük ezt az év minden napján. Kevésbé látványosan, de annál hatékonyabban. A mindennapi figyelem és elköteleződés fontosságát nem írhatja felül az évi egyszeri vacsora, csokoládé vagy virágcsokor. Ezt mondani könnyű, megvalósítani annál nehezebb a munka, gyerekek, család és az egyéb végeláthatatlan kötelezettségek tengerében.

valentin_2.jpg

Íme néhány tipp:

Rendszeres randevúk

Jelöljünk ki egy napot vagy estét - heti, havi rendszerességgel -  amit együtt töltünk a párunkkal. Egy esti időpont különlegesebbé teheti a randit, arról nem is beszélve, hogy nagyobb eséllyel érünk rá mindketten.

Új élmények

A rutin megtörése és az új dolgok kipróbálása oxitocint szabadít fel az agyban. Ha együtt éljük meg az élményt, a kapcsolatot is frissnek és újnak fogjuk érezni.

Segítségnyújtás

A legjobb módja, hogy kimutassuk  szeretetünket és törődésünket a másik iránt, ha segítséget nyújtunk neki. A házimunkában, a gyerekek körül, a mindennapi rutin tevékenységek során.

És ha mindezt sikerül a gyakorlatba átültetni, még az olyan nehezített időszakokat is képes lesz átvészelni a kapcsolatunk, mint a Valentin nap. 

Forrás itt.

Fotó itt és itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkiegeszsegejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr814626042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lelki Egészség Éjszakája

Friss topikok

süti beállítások módosítása