Újévi fogadalmak helyett

A naptári évfordulókat hajlamosak vagyunk úgy szemlélni, hogy másnaptól tiszta tiszta lappal indulunk, egy teljesen új életszakasz veszi kezdetét. Egy új életszakasz pedig nem indulat fogadalmak nélkül.

Megoszlanak ugyan a vélemények arról, hogy szerencsés-e pont ebben a januári, sötét, borús, az ünnepek feldobott hangulata után a hétköznapokba való visszatérés szürkeségével terhelt időszakban fogadalmakat tenni, esetleg olyan tevékenységekre kényszeríteni magunkat, amelyek nem tesznek jót az amúgy sem túl vidám lelkiállapotunknak.
Ha betarthatatlan fogadalmakkal terhelni magunkat nem is feltétlenül érdemes, de célokat kitűzni nem rossz rossz ötlet a borongós januári hétköznapokon sem.
Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a célokkal rendelkezők kiegyensúlyozottabb, boldogabb mindennapokat élnek, amelynek része a a számukra igazán fontos dolgok melletti elköteleződés és aktív cselekvés ezek megvalósításáért.
celok_2.jpg

Miben rejlik a célkitűzés jótékony ereje?

1) Ha céltudatosan haladunk a céljaink felé, elköteleződünk céljaink mellett, egyre inkább azt fogjuk érezni, hogy urai vagyunk életünknek, kompetensnek érezzük magunkat az adott területen. Hatékonynak és eredményesnek fogjuk látni az életünket, ami hozzájárul önbecsülésünk növeléséhez.

Az is fontos azonban, hogy a céljaink, valóban a mieink legyenek, ne mások céljait próbáljuk lemásolni, átvenni. Ezt belső hangjainkra való odafigyeléssel, elcsendesüléssel tudjuk igazán meghallani. Érdemes megállni egy pár órára és csak arra figyelni, tudatosan átgondolni, hogy mit is szeretnénk, vagy éppenséggel mit nem, de ez elég nehéz a mindennapos rohanásban.

Ha szeretnél egy belső utazást a céljaid körül, ahol új inspirációkat kaphatsz, tele bátorsággal és energiával, hogy magabiztosan belevágj a 2018-as évbe ajánljuk figyelmedbe ezt a workshopot.

2) A célkitűzések másik előnye, hogy rendszert visznek az életünkbe, napi szintű struktúrát adva, ösztönözve arra, hogy jól osszuk be az időnket. Fontos azonban rendet teremteni a céljaink között, fokozatosan haladni a kisebbektől a nagyobbak irányába, a tényleges siker érdekében.

A kisebb célok elérése ösztönözni fog nagyobb, esetleg elérhetetlennek tűnő célok iránt.

A Stanford egyetem professzorai dolgozták ki a Design Thinking módszert, amely alapján a szilícium völgyben élő formatervezők kreatív gondolkodását vihetjük át célkitűzéseink megvalósításába, karriertervezésünkbe.

Ennek fontos fázisa az ötletelés, ahol az a cél, hogy minél több, kreatív, lehetőleg minél elszálltabb, nem a valóság talaján álló ötlet szülessen meg. Itt az intuícióink megszólítása a lényeg, az, hogy a vélt korlátaink közül mennyire tudunk, merünk kitekinteni. (Persze a későbbiekben fontos az ötletek közül a reálisan megvalósíthatók kiválasztása is.)

Akik régen dédelgetett álmaikat szeretnék tesztelni, vagy életstílus, karrier váltáson gondolkodnak az új évben, azok számára ajánljuk a kreatív élettervezés Design Thinking-gel workshop-ot.

celok_3.jpg

3) A kutatások alapján a kitűzött célok nehéz időkben segíthetnek abban, hogy megküzdjünk a gondjainkkal, derül ki Sonja Lyubomirsky tanulmányából. Továbbá a társas kapcsolatainkra is jó hatással lehetnek, mivel sokszor a célok megvalósítása során találkozunk velünk hasonló értékrenddel bíró személyekkel.

Fontos azonban tudni, hogy melyek azok a célok,a melyek valóban ösztönzőleg hatnak ránk, amelyek iránt szenvedéllyel vagyunk, amelyek megsokszorozzák az energiánkat. Elsősorban azt kell figyelembe venni, mi a mi mozgatóerőnk, miben leljük örömünket és vagyunk tehetségesek, mihez fűz szenvedély, hiszen ezek belső forrásként fognak bennünket hajtani.

Ez a workshop teret ad a belső rendeződéshez és rendezett háttérből nekivágni az ismeretlennek, nagy hátszélt jelent. Itt megálmodhatod, merre indulsz az új évben, leteheted, ami már nem segít téged, számba veheted a szövetségeseidet.

Szóval ha fogadalmakkal nem is érdemes nehezíteni az évkezdést, apróbb - vagy épp egész évre szóló - célok megfogalmazása pozitívan fog hozzájárulni a januári hangulatunkhoz. Ezek nemcsak lendületet fognak adni az induláshoz, de hozzájárulnak a kiegyensúlyozott mindennapokhoz, és a hullámvölgyeken való minél hatékonyabb továbblendülésben is nagy szerepet játszhatnak.

Fotók innen.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkiegeszsegejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3513547741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lelki Egészség Éjszakája

Friss topikok

süti beállítások módosítása