10 dolog, ami miatt fontos törődni a lelki egészségünkkel

1992 óta október 10-én ünnepeljük a Lelki Egészség Világnapját. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a lelki egészség fontosságára, a lelki egészséggel kapcsolatos előítéletek csökkentésére. Ezt tűzte ki zászlajára a Lelki Egészség Éjszakája nevű rendezvény is, amelyet 2017.11.11-én immár másodszor szerveznek meg a budapesti Palotanegyedben. A rendezvény repertoárjában nagyszerű előadásokat, workshopokat találhatunk, amelyek hozzájárulhatnak lelki fittségünk karbantartásához.

Na de nézzük, miért érdemes törődni a lelki egészségünkkel?

1) Hozzájárul fizikai egészségünk fenntartásához

Mint azt az ókori görögök óta tudjuk, szoros kapcsolat van a test és lélek között. Ha testi problémákkal, betegséggel küzdünk, a munkánk és magánéletünk is érintett lehet, és tetézheti a bajt, hogy nem vagyunk képesek olyan tevékenységekre, amelyek örömet okoznak, elűzik a stresszt és idegeskedést.

A kezeletlen pszichés problémák, a stressz, a nagyfokú idegeskedés, a szorongás, a depresszió könnyen okoznak fizikai tüneteket, szívbetegséghez és más komoly fizikai rendellenességhez vezethetnek. Tehát ha látszólag jól vagyunk, ha képesek vagyunk a mindennapi teendőink ellátására, a lelki kiegyensúlyozatlanság dolgozik a háttérben és komoly következményekhez vezethet.

2) Elősegíti a kapcsolataink minőségének javulását

Mindennapi tevékenységeink és döntéseink befolyásolják, hogy hogyan érezzük magunkat. Ezzel természetesen a  körülöttünk lévőkre is hatunk, az ő hangulatukat is befolyásol(hat)juk.

Ha időt szánunk magunkra az olyan, mintha egyúttal a körülöttünk lévőkre is időt fordítanánk. Csak ha egészségesnek, kiegyensúlyozottnak, boldognak érezzük magunkat, akkor hozhatjuk a legkedvesebb, legkreatívabb és leginkább másokra figyelő oldalunkat. Ez a hozzáállás viszonzást is fog kapni előbb vagy utóbb.

10dolog_1.jpg

3) Következményeként hatékonyabbak, eredményesebbek lehetünk a kihívások kezelésében

Önmagunk határainak és lehetőségeinek megismerése támpontot jelent abban, hogy miben vagyunk igazán jók, hol vannak a határaink, illetve mely területeken van még szükségünk fejlődésre. Ennek tudatában bátrabban vághatunk bele még ismeretlen, számunkra kihívást jelentő feladatok, tervek megvalósításába. Ha tisztában vagyunk képességeinkkel, jobban fel tudjuk mérni a várható eredményeket.

A sikerorientált és a kudarckerülő ember közti egyik leglényegesebb különbség, hogy míg a kudarckerülő a körülmények hatását irreálisan magasra értékeli, addig a sikerorientált úgy látja, hogy saját erőfeszítései is nagyban hozzájárulnak egy projekt eredményességéhez.

És ne feledjük, az is produktivitás növelő tényező, hogy a kiegyensúlyozott emberekkel könnyebb együtt dolgozni.

4) Az élet természetes hullámhegyeit és hullámvölgyeinek váltakozását könnyebben átvészelhetjük, az alkalmazkodóképességünk növekszik

Az érzelmi és pszichés kiegyensúlyozottság nem azt jelenti, hogy innentől kezdve távolról elkerülnek minket a nehéz időszakok. A pszichésen kiegyensúlyozott emberek azonban nagyobb rugalmassággal rendelkeznek a traumával, stresszel vagy egyéb viszontagságokkal szemben. Ezt az ellenállási képességet hívják a szakmabeliek rezilienciának.

Az érzelmileg és pszichésen rugalmas emberek szélesebb eszköztárral, stratégiával rendelkeznek a nehéz helyzetekkel való megküzdésre, a pozitív látásmód fenntartására. Jó hír, hogy ez a képesség nem csak gyerekkorban, hanem egész életünk során elsajátítható.

5) A hétköznapi élethelyzeteket gördülékenyebb éljük meg

Ha fejlesztjük az önismeretünket, egyre tisztábban látjuk érzéseinket, gondolatainkat, a várható reakcióinkat. A hétköznapi kritikus helyzeteket – várakozás, dugó, sorbanállás, késés – kevésbé éljük meg tragikusan, vagy nem vesszük személyre szóló bántásnak, a világ ellenünk szóló „összeesküvésének”.

6) Tudatosabban hozhatjuk meg az életünket érintő nagyléptékű döntéseket

Mint az előző pont, csak „nagyban”. Ha mélyül az önismeretünk, és egyre tisztábban látjuk belső folyamatainkat, a családot, karriert vagy az élet más fontos területét érintő krízishelyzetek, traumák – szakítás, munkahely elvesztése, stb. – kevésbé törnek minket össze. Ezeket a helyzeteket képesek leszünk tapasztalatoknak felfogni, amelyekből levonhatjuk a megfelelő tanulságokat és személyes fejlődésünk szolgálatába állíthatjuk őket.

10dolog_3.jpg

7) Jobb társadalmi légkört teremt

Társadalom-lélektani szempontból az egymás iránti tisztelet és bizalom, az egymás értékeinek elfogadása, tiszteletben tartása nem csak a társadalmi jól-lét szempontjából, hanem a gazdaság virágzása szempontjából is jelentős tényező. A bizalom ugyanis az üzleti kapcsolatokban is alapvető fontossággal bír.

Megfelelő bizalommal pedig akkor tudunk fordulni az embertársaink felé, ha lelkileg jól vagyunk, ha képesek vagyunk olyan felnőtt énállapotot tükröző kapcsolatokat kialakítani, ahol elmondhatjuk, hogy: „Oké vagyok, oké vagy”. A bízni tudó ember könnyen és jól kötődik másokhoz, rugalmas, könnyen alkalmazkodik, figyelme jól működik, ezért miatt nyitott és tanulékony.

8) A családtagjainkra, környezetünkre kisebb teher hárul

A pszichés kiegyensúlyozatlanság a családtagjainkat, szűkebb környezetünket ugyanúgy érinti, mint az minket magunkat, mivel rendszerben élünk, amelyek egészséges egyensúlyához mi magunk is hozzájárulunk.

Tehát a családtagjainkra is hatással van mindennapi hangulatunk, hosszú távú érzelmi stabilitásunk. Új viselkedésminták, megküzdési stratégiák elsajátítása a családtagjaink viselkedési repertoárját, kapcsolati mintáit, képességeit is bővítheti.

Ezért fontos az önismereti munka révén felnőttebb, önállóbb, a problémákkal megbirkózni tudó énrészünk kibontakoztatása.

9) Hosszabb, boldogabb életet eredményezhet

Ha törődünk a lelkünkkel, ugyanúgy, ahogy a testünkkel is, nem csak hosszabb, hanem hogy jobb minőségű életet is élhetünk. Ugyanúgy, ahogy megvannak a bevált módszerek és kezelések a fizikai tünetekre, ugyanúgy léteznek terápiák, csoportos és egyéni önismereti módszerek, amelyek csökkenthetik a pszichés szenvedést.

A lelki jóllét, az önismereti munka további pozitív hozadéka: élet értelmes voltának szubjektív élménye. Már csak emiatt is érdemes belevágni.

10) Nem utolsó sorban: hobbi, időtöltés, kaland

"Önmagunk megismerése kaland, amely váratlan messzeségekbe és mélységekbe vezet." (C.G. Jung)

Fotó itt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lelkiegeszsegejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3213442451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Lelki Egészség Éjszakája

Friss topikok

süti beállítások módosítása